Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Ottilia Ardeleanu, un nume - martor în literatura română

Teodor Dume, observare critică


         A vorbi despre Ottilia Ardeleanu și scrierile sale înseamnă să vorbești despre trădările sufletului care cu o prospețime aparte a cuvântului vine apăsat pe urma criticii. Gesturile sale, poate mult prea vizibile uneori, developează stări după stări ce aparțin confraților săi. Aici se impune o explicație în fața acelora care o cred pe Ottilia Ardeleanu ca o scriitoare care se limitează doar asupra unui singur gen.
De fapt nu este așa. Ottilia Ardeleanu, cu foarte mulți ani în urmă, a deschis, timid ce-i drept, o ușă înspre critica literară nuanțând printr-un stil aparte aspectele creațiilor altor autori, prieteni ai momentului. Apăsând „butonul de panică” a hotărât , la începutul anului 2020, să-și „umanizeze “ voința, ca probă a talentului său, și să introducă în paginile primei sale cărți de reflecții o parte dintre convingerile unui lector avizat sau mai puțin avizat.Contează doar efectul!.
         Această modalitate de descărcare a tensiunilor interioare a dat naștere unui volum de observare critică, intitulat foarte sugestiv :” Reflecții poetice I.” O carte , bine elaborată, care a văzut lumina tiparului la Editura Ex. Ponto Constanța. Prefața, Diana Dobrița Bîlea.
Printr-o cunoaștere afectivă a stărilor, născute în interiorul altora, Ottilia Ardeleanu a reușit să creioneze un întreg care de fapt vine în întâmpinarea nevoilor autorilor mai puțin cunoscuți în plan literar și peste care critica de specialitate a trecut ca un tăvălug Și iată că și de această dată Ottilia Ardeleanu, vine și întinde o mână prietenească tinerilor ( și nu numai) poeți care, uneori, se zbat în umbra porților ferecate ale criticilor de specialitate.
“Reflecții poetice I “ nu este doar o carte, ci mai degrabă un examen al maturității critice pe care Ottilia Ardeleanu și-l dă la o oră deschisă cu participarea în masă a autorilor vizați. Fugitiv am enumărat în această carte 19 nume de autori (unii cunoscuți iar alții mai puțin cunoscuți) asupra cărora Ottilia Ardeleanu a privit până în adâncul acestora. De fapt o privire blândă, prietenească dar eficientă pentru o oglindire în oglinda sufletului.Administrând, cu brio, mijloacele specifice creațiilor literare, autoarea cărții face doar o analiză de atitudine prin care surprinde vocea lirică a fiecărui autor recenzat.
Actul de a scrie nu este un act în sine, ci o forță a interiorului , care devine, în cele din urmă, un gest cu martori făcut într-o viață rigidă , răvășită până dincolo de realitățile agressive – martore existenței noastre.
Autoarea, aci prezentată, s-a oprit, în cartea sa, asupra unor nume de scriitori care îngăduie cuvântului scris să bucure și să ne îmbucure.
Iată: Camelia Iuliana Radu, Luminița Zaharia, Liviu – Ioan Mureșan, Ana – Maria Gîbu, Vali – Petronela Slavu, Ecaterina Bargan, Marin Badea, Teodor Dume, Simion Cozmescu, Valentin Irimia, George Pașa, Melania Briciu, Valentin Busuioc, Angela – Nache Mamier, Gela Enea, Liliana Filișan, Carmen Tănase, Maria Postu și Daniela Varvara.
19 nume – 19 petale smulse din frumusețea cuvântului pe care Ottilia Ardeleanu le-a pus în mănunchi pentru a le dărui acelora însetați de frumos.

Dându-i crezare promisiunii autoarei de a continua mersul drept pe acest drum îi doresc succes și o felicit sincer!

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10