Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Geo Galetaru:Howard Nemerov (1920-1991),poet american,care și-a pus problema dificultății în poezie

Howard Nemerov (1920-1991), poet american, care și-a pus problema dificultății în poezie:
"Există un anumit tip de cititor care consideră că orice text e dificil, dacă se întâmplă să fie scris în versuri...Problema unor astfel de cititori este, în fond, foarte simplă: nu le place poezia, chiar dacă unii dintre ei au sentimentul că ar trebui să le placă și vor, în cel mai firesc mod cu putință, ca poeziile să fie cât mai ușoare, pentru a evita momentele jenante, din punct de vedere intelectual, când privesc poezia cu dispreț."

Și încă:
"Dacă poezia a atins punctul la care-a ajuns jocul de șah, când combinațiile decisive, profunde și originale, sunt doar la îndemâna maeștrilor și sunt apreciate numai de jucătorii competenți și bine pregătiți, pentru multă lume asta înseamnă că lucrurile stau foarte prost. Pentru alții, e consecința exceselor păcătoase ale poeților. Dar asta nu înseamnă că poezia e, cum se zice, moartă. Lucrurile stau mai curând pe dos. În momentul în care poezia devine mult prea facilă, prea accesibilă, se rezumă la câteva formule derivate și răspunde numai unor gusturi modeste și unor minți leneșe, viața artei este pusă în pericol."
(sursa,facebook)

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10