Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Sara Vișan: Debut - Debut - Debut...



Porumbeii mei și poneiul Dragoș
Dimineața, când mă trezesc, patru porumbei eu găsesc: unul este pui, are puf și fulgi, ce se vor face pene, ochii ca două mărgele negre. Altul este alb cu gri, e porumbiță, și o cheamă Albișoara. Al treilea, mama puiului Pufișor, este Grijulica. Iar al patrulea este tatăl. Îl cheamă Drăguțu. Am crezut un timp că este fată, când a început și el să facă un cuib și să clocească.
Grijulica poate să zboare mai bine decât Albișoara. A făcut patru ouă și dintre ele a ieșit Pufișor. Abia aștept să-i revăd!

Era odată un ponei, pe nume Dragoș. El își dorea să urce pe cel mai mare munte din lume, dar familia sa nu-l lăsa căci era prea mic și toți se gândeau că se putea răni...
Și-ntr-o zi el s-a dus la un magazin de obiecte electrice și electrocasnice pentru ponei. Și și-a cumpărat un aparat, care alungă urșii. Aparatul avea și lanternă.
Apoi, când s-a dus acasă, a arătat familiei aparatul cu lanternă și cu fulgere. Când pornea fulgerul, se auzea un zgomot:
- Bârrrrrrrr!!!
I-a rugat pe părinți să-i dea voie să meargă în pădure, mai ales că acum avea aparatul, pe care-l pusese la piciorul stâng din față. Atingându-l cu copita piciorului drept, tot din față, aprindea lanterna sau făcea fulgere.
Văzând aceasta, părinții l-au lăsat pe poneiul Dragoș să treacă prin pădure, iar apoi să meargă pe munte.
S-a întâlnit c-un fluture Ochi-de-păun și l-a întrebat:
- Măi, Codițule, ai văzut niște urși pe aici?
Și fluturele, dând din cele două aripi, a răspuns:
- Am văzut vreo zece urși numai astăzi, când veneam pe acest drum. Să știi că aicea, prin Băile Tușnad, eu am văzut foarte mulți urși de când tot zbor prin păduri, ca să găsesc polenul din flori.
I-a spus poneiului că pe drumul din stânga, când a zburat, nu prea a văzut urși. L-a sfătuit pe poneiul Dragoș să urce muntele pe drumul din stânga, că pe-acolo se spunea că nu le place urșilor să treacă.
Atuncea, poneiul l-a ascultat pe fluture și a mers pe unde i-a spus. Pe acolo a găsit niște mere foarte frumoase și a luat unul cu botul și l-a mâncat cu semințe cu tot.
După ce a mâncat mărul, a mers din nou și, urcând pe drum, a văzut un râu. A intrat puțin în el, ca să se spele și răcorească, fiindcă era foarte murdar.
Ieșind din râu, poneiul Dragoș a reînceput să urce, însă drumul era mai abrupt. A văzut că erau mai mulți copaci și nu mai era atât de cald.
Dar el nu s-a oprit!
Și, pe drum, a găsit un pui de leopard, care era rănit. Și-atuncea,...poneiul s-a apropiat de el. Și l-a ajutat. Și puiul de leopard i-a mulțumit. Poneiul Dragoș a reînceput să meargă.
Dintr-o dată, a văzut un urs. Și s-a speriat. A vrut să folosească aparatul, dar, când a ridicat piciorul stâng din față, a văzut că aparatul cu lanternă și fulgere nu mai era. S-a speriat și mai tare.
Și chiar atuncea, înainte să-l atace ursul, a venit acolo puiul de leopard, pe care l-a ajutat. Și l-a dus înapoi acasă, ferindu-l de toți urșii pe poneiul Dragoș.
Pe drum, când treceau pe lângă râu, au găsit și aparatul. Poneiul uitase că-l lăsase pe iarbă ca să intre în râu, pentru a se curăța și răcori.
La ieșirea din pădure, nechezând, poneiul Dragoș, și-a luat la revedere de la puiul de leopard:
- Îți mulțumesc, prietene, pentru că m-ai ferit de urși, apoi m-ai ajutat să-mi găsesc aparatul!
Când a ajuns acasă, părinții și herghelia s-au bucurat să-l vadă. De-atuncea, poneiul Dragoș nu și-a mai dorit așa de mult să meargă pe muntele cel mai înalt și în pădure, pentru că era prea mic să se pună cu urșii. Putea să aștepte încă vreun an ca să meargă cu herghelia în pădure și pe munte.


Sara Vișan (9 ani)
22-23 iulie 2020, Băile Tușnad

Nota Redacției:
Sara Vișan e un copil de numai 9 ani, un copil înzestrat cu Frumos ș Iubire față de cuvânt
Sara Vișan este fiica binecunoscutului scriitor, Dragoș Vișan!.
Ne bucurăm că avem șansa de a face un debut la numai 9 ani, debutul unui copil care s-a făcut auzit prin intermediul revistei noastre care îi va urmări evoluția!.
Mulțumim autoarei!.Mulțumim tatălui, Dragoș Vișan!

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10