Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Dumitru Ichim: MOUNTSBERG CONSERVATION AREA

(2.)
Se poate să fi fost umiditatea și căldura, dar poate a fost altceva. Matei, ca și mine, e foarte sensibil. Dacă vă uitați în fotografiile lui abundă cerurile și marea. Poate că în subconștientul lui a suferit la vederea gratiilor după care erau puse păsările cerului cele care știu cum miroase hainele lui Dumnezeu - vulturi, ereți, șoimi și ulii cu pene de aur. Chiar și în cușcă nu și-au pierdut demnitatea imperială. În ochii lor a rămas cerul, trist ca un amurg care curge ca un flaut peste rănile noastre nemărturisite. Trecem vinovați prin fața lor de ce au fost în stare frații noștri cu sufletul împăroșat și cu inima plină de viiturile murdare ale stihiilor descătușate. Aceasta este bufnița albă cu penele imaculate ca o rochie de mireasă și aceasta este bufnița încornorată, cum e numită în folclorul american. pentru că are două smocuri de pene răzvrătite pe cap. Uite și vulturul pleșuv! Ori de câte ori mergeam la Toronto când mă apropiam de Milton răsfoiam cerurile inimi mele până îl găseam. Și nu era singur.
Oare ce inimă au oamenii aceștia care comit un act criminal împotriva naturii? Știu ei ce e libertatea? O pasăre, ca una dintre acestea, deși este fratele mai mic al omului ea este cea care deschide cerurile dimineții ca omul să aibă lumină. Ea știe toate scripturile nopții din mozaicul stelelor și știe să zboare tainele adâncului cele de-o ființă cu Marele Abis. Mă uit la acest vultur pleșuv și mă gândesc la fratele lui, condorul din Munții Anzi. Se spune, nu știu unde am citit, că viața condorului este foarte lungă și de multe ori m-am întrebat ce a scris Marele Poet cu psaltirion, acum căteva mii de ani: ”înnoi-se-vor ca ale vulturului tinerețile tale!” Să fi știut oare David cum condorul își înnoiește tinerețile? Când acest vultur al Anzilor îmbătrânește ciocul se îndoaie, ghiarele i se sucesc și astfel nu mai poate vâna cu ele. E pândit de moarte și din cauză că glandele care ungeau penele din cauza bătrâneții au secat și astfel e sortit să moară de frig. Ce face atunci ca ”să-și înnoiască tinerețile”? Se ascunde undeva în munți și își zdrobește ciocul și ghiarele până ce acestea se rup și devin din nou arme bune de vânătoare. Apoi își smulge penele și atunci organismul produce pene noi, dar și glandele care ung penele protectoare de frig încep să lucreze. Din povestirea aceasta înțelegem ca dintr-o fabulă omul care renaște din omul vechi prin post și rugăciune.
Ce e trist este că în fiecare cușcă e numai o singură pasăre. După ce ești întemnițat în cușcă imaginează-ți să fii și singur. un clovn pentru hainele gălăgioase și plictisite. Înainte de a pleca revenim la the golden eagle, vulturul de aur atât de prețuit la indienii de aici, care ca și păsările acestea sunt ținuți în rezervații. Folosit ca simbol al Americii acest vultur cu penele aurii cântărește pe puțin 6 kg, iar lungimea aripilor în timpul zborului sunt de 2 m și ceva.
Am lăsat la urmă o informație care va cutremura pe orice necredincios care spune că nu crede pentru că nu L-a văzut pe Dumnezeu. Vulturul de aur are un văz atât de minunat că poate observa pe un iepure de la o depărtare de 1.5 km. Omenește gândind ar fi ca și cum am citi titlurile din ziarul ”Scînteia” de la o distanță de jumătate de km.

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10