Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Emil Mircea Neșiu: Sâmbăta Duminică Luni


Emil Nesiu Sambatajpg(Emil Mircea Neşiu – „Sâmbătă duminică luni”, Ed. Aureo, 2019)

         

                Alunecâd discret în „Duminică”, observăm că nu e mai deloc linişte, departe acea planeitate cu care am fi obişnuiţi, şi nici urme pregnante de festivism nu sunt... „Tremuratul face parte/ din lecția de zbor/ frica, pe post de desert,/ se servește mai nou/ cu frișcă și fructe glazurate/ cifra - lumânare aprinsă/ îmi spune că mai vine/ o aniversare la rând/ Printre copitele cailor/ mă strecor cu  repeziciune/ și descopăr număratul/ în ritmul flamenco/ zilelor le rămâne zbaterea/ și trecerile de  pietoni./ Pentru bifat clipe”. Interesantă ritmicitatea impusă, practicată în acest altfel de caz. De fapt, în asta constă una dintre caracteristicile definitorii ale cărţii, în faptul că sunt abordate stiluri diverse, în cele trei secţiuni bine delimitate.
               Iar sărind deodată în „Luni”, ne întâmpină ironia acestei zile blamate pe bună dreptate, fără însă a-i simţi zimţii la care ne-am fi aşteptat; ironie şi iar ironie, îmbrăcând pertinent pe cât se poate o astfel de etapă pe care am fi dorit-o mai degrabă pierdută din calendar: „Microbul  acesta/ mi-a  transformat sângele/ în  literatura/ de toate zilele./ Nopților nu le rămâne/ nici măcar  somnul  necesar/ refacerii  bateriilor/ completare a raportorului./ După masă servesc stavrizi/ ce nu-și mai schimbă/ costumul  din lipsă de timp./ Pentru baia de  dimineață/ caut  cel mai  interesant/ șampon  cu  lavandă pentru/ clătit  păreri de rău.”
               Propunând acest autor şi această carte pentru o lectură atentă, vom încheia printr-un frumos text ce însoţeşte coperta, mergând de astă dată pe o metaforă ceva mai frugală şi complexă: „din cotidian penelul/ culege surplus/ de cunoştinţe plus/ cerneala prelinsă pe/ obrazul fardat în albastru.../ masca veneţiană”.

(Sursa: Daniel Marian,ecreator,2019)

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10