Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Ion Cojocaru: Nașterea Mântuitorului!

 .

Diferența de date derivă, după cum se știe, din cauza adoptării a două calendare diferite: Orientul creștin a păstrat, în mare măsură, utilizarea calendarului iulian - de la numele lui Iulius Cezar care l-a promulgat în anul 46 î.Hr.,calendar, care a fost înlocuit în 1582 de papa Grigore al XIII-lea cu un calendar nou,numit gregorian, mai precis din punct de vedere astronomic.
La 4 octombrie 1582, oamenii au trăit o adevărată călătorie în viitor peste noapte. Zilele cuprinse între 5 și 14 octombrie au fost anulate din calendar și s-au trezit a doua zi dimineața tot cu data de 15 a aceleiași luni.
Adoptarea acestui calendar a fost o sursă de dispute nesfârșite de-a lungul secolelor în lumea ortodoxă,care continuă și azi.În 1923, a avut loc și un congres pan-ortodox pe această temă, dar care nu a produs o alegere univocă. Astăzi, pentru data Paștelui toate Bisericile folosesc calendarul iulian - cu excepția Bisericii Finlandei, care urmează cel gregorian - în timp ce pentru toate alte sărbători, unele biserici, în special cele din limbile greacă și română(afară de românii,care țin pe stil vechi), folosesc calendarul "gregorian".
În Italia azi se sărbătorește Epifania,pe când în părțile noastre - Boboteaza.
Termenul de Bobotează derivă din grecescul ἐπιφάνεια, epipháneia, care înseamnă „manifestare”, „apariție”, „venire”, „prezență divină”. Semnificația de ἐπιφάνια, epifania, atestată în Sfântul Ioan Gură de Aur, ne spune de „Nașterea Domnului Hristos”.
Acesta este argumentul de bază,că Nașterea lui Iisus a avut loc pe 6/7 Ianuarie,adică când noi sărbătorim Crăciunul.
Vaticanul și Ministerul de interne din Italia recunoaște această sărbătoare.
Potrivit comunicării Ministerului de Interne, Crăciunul ortodox se sărbătorește mâine, iar Boboteaza ortodoxă se sărbătorește pe 19 ianuarie.
Important însă este să sărbătorim nașterea lui Iisus Hristos și să-l avem în suflet.Căci acuma avem biserici la fiecare pas,dar credința nu-i aceea care a fost cândva...Sărbători fericite la toată
lumea.Sănătate și răbdare.

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10