Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Teodor Dume,(cronică):Alin Claudiu Baciu, suflet tămăduitor

Alin Claudiu Baciu:Debut - Debut -Debut - Debut -Debut - Debut -Debut - Debut -Debut - Debut -Debut - Debut -Debut 


Alin Claudiu Baciu, suflet tămăduitor

          A plasa creația lui Alin Claudiu Baciu la un anumit nivel, având în vedere semnificațiile și imaginile născute din cuvânt, îmi este destul de greu. Spun asta pentru că în contextul dat,”condiția debutantului este irevocabil enigmatică “, cum îmi spunea, cu foarte mulți ani în urmă, marele critic dr.Gheorghe Grigurcu - referire la cartea mea de debut. Totuși, fără o jalonare a stărilor , nu ai cum să pornești înspre frumusețea cuvântului.
         Alin Claudiu Baciu este un tânăr poet care știe cum să-și traseze calea care duce înspre poezie. Ba chiar stăpânește foarte bine mijloacele prin care ajunge în interiorul cuvântului, însuflețindu-l. Cartea sa de debut “Zboruri frânte” aduce cititorului acea firimitură de timp care îl face să se oprească și să privească în urmă spre ceea ce a iubit, iubește și spre ceea ce îl ține în viață: iubirea, părinții, bunicii, anotimpurile, și de ce nu, gândul de-a ajunge la un capăt imaginabil undeva departe.
          Alin Claudiu Baciu scrie, și scrie bine, chiar dacă nu întotdeauna respectă canoanele genului și uneori mai sare de la o stare la alta. Remarcabil la acest tânăr poet este invazia copeșitoare a stărilor care-l pun la o încercare de maturizare spirituală. La nivelul conținutului observ o tendință de alunecare spre un fundal unde dragostea și iubirea alcătuiesc o zonă benefică sistemului  de referință a inimii.”Nu-mi este frică vreodată să te privesc,/Te-am cunoscut și viața ne va regăsi,/ Și azi nu vreau decât să te dezmierd,/Doar timpul știe unde vom păși.(Timp)“ , ori “În suflet rădăcini ai aprins,/și-n fiecare zi îmi crești,/Cu dragoste ai înflorit și eu am să-nfloresc iubind.(Tu…)
          Iată, deci că dragostea se îngemânează cu tot ceea ce este viu dar și cu credința care devine  un material de studiu al sufletului. Conștientizând că imaginea mamei e una de sfânt, autorul accentuează starea și o trăiește demonstrând că: iubirea de mamă nu este o întâmplare, ci o condiție a existenței ființei. “Stau drept căci sunt născut din voi,/Și tot ce sunt am învățat acasă,/Sunt mândru, spun familiei când spun Noi,/Măicuța ne,-a crescut…și era frumoasă,/(…)Măicuța poezii de dor ne-a spus ,/Noi suntem doar nepoți și toți am stat,/Și stăm să îi iubim pân  la apus.(Stau drept)“.
         Fiind un volum dedicat bunicii Hortenzia nu pot  să nu observ aspectul notabil al sufletului autorului, ca o consecință a aducerii aminte. Tonul folosit aici anticipează fiecare stare generând astfel liniștea iubirii prin care instituie o divinitate.”Aș fi putut să- nvăț o viață-ntreagă de la ea,/Căci m-ar fi învățat tot ce știa mai bun! Sunt mândru că a fost bunica mea, Sunt mândru, încă este, cât mai sunt./(…)Tu n-ai vrut rău la nimeni niciodată,/Și tot gândesc și mă întreb mereu,(…)Unde a fost mila acelui Dumnezeu?. (Reamintiri)“
        Emoțiile generate de  călătoria prin stările autorului sunt inepuizabile. Ele te fac să-ți revizuiești Universul lăuntric, acel Univers locuit de amintiri și de prezența încă vie   a acelora care au fost. Identificarea autorului, aci prezentat, prin posibilitățile de cunoaștere lăuntrică implică cititorul într-o ceremonie divină acceptată doar de către sufletele sensibile care știu să-și capaciteze energiile și emoțiile în acel spațiu sacru în care se umblă încet și în liniște.”Să fii frumos din interior și să accepți greșeli,/ Să nu uiți când dai, să trăiești bunătate./Împacă-te cu tine, ai să câștigi fără să-nșeli./Acceptă cine ești, accept…(Să fii frumos).
        Așadar, iată cum sufletul tămăduitor al lui Alin Claudiu Baciu, prin putința de gândire,  clădește, pentru Omul de folos lui dumnezeu, înțelepciunea pe un soclu solid, numit: Adevăr. Un lucru e cert: Viața lui Alin Claudiu Baciu este ordonată de amintiri, și este de ajuns. și în conformitate cu  spațiul lăuntric, pentru a pătrunde în profunzime și a explora frumusețea cuvântului.
         Îi doresc lui Alin Claudiu Baciu succes în drumul său, și sper că rândurile de față să-i fie  (nu numai lui) un îndemn de îngenunchere în fața oricărui suflet viu pe timpul vieții omului și nu după aceea.

         Teodor Dume, scriitor – membru U.S.E

notă:
cartea, Zboruri frânte a apărut la editura Primus,Oradea/2019
Tipărită la metropolis,Oradea
ISBN 978 - 606-707-293-8

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10