Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Daniel Corbu, semnal carte: CONOSCENZA PER ARDORE/ CUNOAȘTERE PRIN ARDOARE de MARIO LUZI


Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, textLa editura ieșeană ,,Feed Back” a apărut cartea CONOSCENZA PER ARDORE/ CUNOAȘTERE PRIN ARDOARE de MARIO LUZI. Este o ediție biblingvă, traducerea, precum și o cuprinzătoare prefață, aparțin italienistului GEO VASILE. Pe coperta aIV-a a cărții stă scris:
Exegeza italiană îl consideră pe Luzi una din culmile poeziei creştine europene. Cel ce încearcă să înţeleagă răul ca principiu ce scapă înţelegerii omeneşti, să lege un dialog cu Dumnezeu revendicându-şi dreptul de a cunoaşte prin întrebări răspunsurile Creatorului Absolut, nu pregetă să-şi formuleze Crezul: „Am trăit creştinismul ca pe o cale de cercetare, de perfectibilitate. Evanghelia este un deşteptător ce nu te lasă niciodată să tânjeşti”. Hieratică şi ductilă, netă şi rezonantă, poezia lui Luzi ţinteşte chiar inima enigmei. Poetul este exploratorul, ascetul cuvântului inspirat, generator de prevestiri vitale şi receptacul de mesaje profetice, menit să contracareze mareea de vorbe care e gata să se ne afunde. Căci azi, crede poetul, vorbele se folosesc nu pentru a spune ceva, ci pentru a ascunde adevărata intenţie, „nu pentru a călăuzi, ci pentru a devia”. Există o inflaţie mincinoasă de vorbe ce deviază şi deci corup. Suntem covârşiţi de vorbărie - „unul dintre multele feluri de a trece sub tăcere omul. Cuvântul”. (Geo VASILE)

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10