Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Gheorghe Grigurcu: Cuvinte tari...

Uitarea: un surogat al increatului. Uităm pentru a redeveni noi înşine. Pentru a renaşte. * Gravitatea reprezintă echivalarea lucrurilor cu încrederea. Ironia le întoarce cu faţa spre primejdie. 
*
 Eleganţa lucrurilor pe care nu le vrei şi care nu te resping, vulgaritatea lucrurilor pe care nu le vrei şi care te resping. 
A. E.: „Să nu uităm că Sainte Beuve a preferat Fanny a lui Feydeau şi nu Madame Bovary a lui Flaubert, poeziile lui Bainville şi nu cele ale lui Baudelaire, că Maiorescu i-a preferat pe colonelul Şerbănescu şi pe Matilda Cugler-Poni lui Macedonski. Iată ce se poate întîmpla, la o treaptă ilustră, cînd criticul nu este şi scriitor”. Dar dacă este? „Ei, abia atunci apare o problemă serioasă!”. 
„Cel mai sigur mijloc de a ascunde altora limitele tale este de a nu-i depăşi” (Leopardi).
 *
 Neapărat, o creaţie veritabilă conţine un sîmbure de necunoscut pînă şi în raport cu autorul său. 
Etimologia cuvîntului inspirator de teamă camorra. Acesta ar proveni fie din cuvintele italiene capo (şef) şi morra (un joc de noroc), fie din cuvîntul spaniol gamurri (bandiţi din Evul Mediu). 
D. Caracostea i-a solicitat lui Arghezi o confesiune asupra condiţiei sale literare, pentru a fi publicată în Revista Fundaţiilor Regale, care a apărut în nr. din 1 decembrie 

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10