Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Ștefan Popa: Mihai Viteazul - un simbol al Națiunii Române

.     istorie, istorie, istorie, istorie                                                                                                                           

Puțini români știu că marele nostru erou național - Mihai Viteazul – este născut în ziua de 15 ianuarie 1558 la Târgul de Floci. În calitate de mare strateg militar, Mihai Viteazul, prin inteligență, eroism, vitejie și determinare, a pus capăt epocii de glorie a Imperiului Otoman în acest capăt de lume. A fost Campionul Creștinătății, a fost sabia și scutul lui Hristos de la Dunăre, iar Unirea celor trei Principate a fost viziunea lui asupra Marii Uniri, care avea să se producă peste secole.
Personalitate marcanta a secolului al XVI-lea, Mihai Viteazul a ramas neclintit in constiinta si istoria poporului roman. Mihai a intrat pe tron intr-o vreme cand Tara Romaneasca avea mare nevoie de un om hotarat, priceput, ager la minte, insufletit pentru lucruri mari, viteaz si neintrecut in razboi, abil diplomat. El era “cel ales”, “trimisul” si “unsul” lui Dumnezeu pentru neamul romanesc in acele vremuri de grele incercari. Avea o credinta puternica si mare evlavie la Dumnezeu, din mila caruia se socotea “domn a toata Tara Romaneasca si al Ardealului si al Tarii Moldovei”. A fost singurul conducator militar care stia Psaltirea pe de rost. (Si astazi, Romania trece prin incercari mari si ar avea nevoie de un astfel de român, patriot şi erou, dar probabil că nu s-a nascut inca).
La 11.10.1593, Mihai Viteazul intra in Bucuresti si ocupa tronul Tarii Romanesti, al carei Domn a fost numit de catre Poarta Otomana. Cu un an înainte de a pleca la Domnul, la 8 iulie 1600, domnitorul Mihai Viteazul întemeiază Mitropolia românească în Transilvania.
Marele voievod Mihai Viteazul a fost ucis mișelește la 09.08.1601 pe Câmpia Turzii, de către mercenarii generalului austriac George Basta. Domnitorul Mihai Viteazul a fost primul unificator al Țărilor Române. Din respect și înaltă cinstire pentru domnitor, regretatul mitropolit Bartolomeu Anania a ridicat o mănăstire de maici pe acest loc. De asemenea, se cunosc şi nenumăratele demersuri ale mitropolitului Bartolomeu de a-l canoniza sfânt pe domnul curajului, demnităţii şi credinţei nestrămutate în ortodoxia neamului românesc – Mihai Viteazul.
Conducător de geniu, ilustru strateg, strălucit diplomat şi om plăcut lui Dumnezeu (ctitor de lăcaşuri sfinte), Mihai Viteazul face parte din galeria celor mai mari principii ai secolului al XVI-lea. Prin moartea sa eroică şi martirică, el a intrat în eternitate şi în conştiinţa românilor ca un erou civilizator, ca un simbol al acţiunii, al libertăţii, al unităţii şi fiinţei naţionale româneşti.
Calitatea de bun creştin a lui Mihai Viteazul a fost pusă în evidenţă prin viaţa sa pilduitoare, prin legăturile strânse cu marii duhovnici şi ierarhi ai vremii domniei sale, dar şi prin dorinţa de a apăra credinţa creştină ortodoxă prin participarea la Liga sfântă.
În veci, să fii slăvit, erou al neamului românesc!
Comandor (r) Ştefan Popa

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10