Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Nela Talabă: Bunici de poveste


Îndrăgostiți unul de altul și de viață până la adânci bătrâneți.
O fereastră deschisă, un radio și melodia „Tu, tu iubești” – așa a început o poveste frumoasă de iubire, ce avea să îndeplinească promisiunea „până când moartea ne va despărți”.
Mimi, cum o alinta cel ce avea să îi devină partener pe viață, a fost o femeie apreciată și curtată pentru frumusețea ei, însă a fost sigură de faptul că și-a găsit alesul atunci când l-a întâlnit pe Romică – „să alegi atent cu cine vrei să îți petreci restul vieții”, mă sfătuiește ea. S-au cunoscut când lucrau în învățământ, unde doamna Margareta preda, ca suplinitoare, muzica și educația fizică. La scurt timp, Romică a plecat în armată, de unde îi trimitea zilnic câte o scrisoare de dragoste și câte o floare presată, pe care menționa că „a sărutat-o cu dor”.
S-au căsătorit pe ascuns, pe când ea avea 18 ani. A durat o lună întreagă pentru a-și aduna curajul să le spună părinților, însă nu regretă nicio secundă alegerea făcută, nici iubirea pentru omul care „i-ar fi dat și luna de pe cer dacă ar fi putut”.
Împreună au dus o viață foarte frumoasă, s-au plimbat prin toată țara și nu ratau nicio distracție, devenind una dintre cele mai apreciate familii din sat. Le plăcea să primească musafiri, iar serile de rummy nu lipseau în nicio săptămână. Doamna Margareta își amintește cu nostalgie, cum, chiar și la bătrânețe, când se auzea câte o melodie populară la televizor, lăsau tot ce aveau de făcut și dansau prin casa. Deci, care e secretul unei căsnicii reușite? Comunicare, zero gelozie, zero violență și cel mai important, distracție și dans.
Doamna Margareta a lucrat 15 ani în învățământ, apoi a fost dirigintă de poștă până la pensionare. Pentru că îi placea să aibă activitate, s-a ocupat și de o afacere cu haine și bijuterii de import, care s-a dovedit foarte prosperă, aproape toată lumea din sat având câte un obiect cumpărat de la ea.
Deși viața a supus-o unor încercări grele, doamna Margareta rămâne o persoană zâmbitoare și optimistă. După ce și-a pierdut singurul fiu și soțul, chiar cu un an înainte de a sărbători Nunta de Aur, locuiește singură. Aceasta este de părere că există o carte a sorții și, indiferent ce am face, nu putem schimba ce ne-a fost predestinat. Pentru a nu se lăsa afectată de singurătate, îi place să își ocupe timpul cu tot felul de activități: nu ratează niciun episod din „Te cunosc de undeva”, vorbește cu nepoții pe Whatsapp și se uită zilnic la știri, fiind pasionată de politică și dornică de a fi tot timpul informată. Cel mai bine se simte când are de muncă, „mă face să mă simt ca la 50 de ani”, spune ea râzând, iar grădina cu flori și curtea sunt mereu îngrijite din dragoste. Îi place să se plimbe mult pentru a se menține în formă, „caut parteneră de jogging”, glumește ea. Când nu are de muncă prin curte, doamna Margareta face dulcețuri (câte 150 de borcane uneori) și tot felul de prăjituri (sunt delicioase, vă asigur), pe care, fiind o fire darnică, le împarte cu prietenii și vecinii.
Ajunsă la 72 de ani, doamna Mimi privește în urmă cu bucurie, n-ar schimba nimic din ce a făcut, fiind împăcată cu viața „faină” pe care a avut-o. Cea mai mare mândrie a doamnei Margareta au fost și vor rămâne cei doi nepoți și strănepotul, dorința ei fiind să le fie alături ori de câte ori poate și să danseze la nunțile lor.
                                                                                                                                                                                   

Niciun comentariu:

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10