Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

Doar piatra din adâncul fântânii îți poate vorbi despre durerea apei (Teodor Dume)

nr.12-13 decembrie 2019.ISSN 2668 - 5620/ISSN-L 2668 - 5620


Revistă de Cultură,Artă și Literatură
Apare la Oradea (bilunar/online)
Biblioteca Națională a României, ISSN.2668 - 5620/ISSN-L 2668 - 5620
Înființată în iulie 2019
* DIRECTOR/FONDATOR:Teodor Dume
Accesați prin Google link/ul. https://revistaextemporalliric2019.blogspot.com/
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
- REDACTOR-ȘEF, Teodor Dume,scriitor,Oradea/Romania
- REDACTOR, MIOARA BĂLUȚĂ,scriitor, Bacău/Romania
- VERONICA LERNER,scriitor/Canada
VĂ UREAZĂ:
Imagini pentru sărbători fericite

Radu Gyr – Iisus în celulă

Azi noapte Iisus mi-a intrat în celulă.
O, ce trist şi ce-nalt părea Crist !
Luna venea după El, în celulă
Şi-L făcea mai înalt şi mai trist.
Mîinile Lui păreau crini pe morminte,
Ochii adînci ca nişte păduri.
Luna-L bătea cu argint pe veştminte
Argintîndu-I pe mîini vechi spărturi.
Uimit am sărit de sub pătura sură:
– De unde vii, Doamne, din ce veac ?
Iisus a dus lin un deget la gură
Şi mi-a făcut semn ca să tac.
S-a aşezat lîngă mine pe rogojină:
– Pune-mi pe răni mîna ta!
Pe glezne-avea urme de cuie şi rugină
Parcă purtase lanţuri cîndva.
Oftînd şi-a întins truditele oase
Pe rogojina mea cu libărci.
Luna lumina, dar zăbrelele groase
Lungeau pe zăpada Lui, vărgi.
Părea celula munte, părea Căpăţînă
Şi mişunau păduchi şi guzgani.
Am simţit cum îmi cade capul pe mînă
Şi-am adormit o mie de ani…
Cînd m-am deşteptat din afunda genună,
Miroseau paiele a trandafiri.
Eram în celulă şi era lună,
Numai Iisus nu era nicăiri…
Am întins braţele, nimeni, tăcere.
Am întrebat zidul: nici un răspuns!
Doar razele reci, ascuţite-n unghere,
Cu suliţa lor m-au străpuns…
– Unde eşti, Doamne ? Am urlat la zăbrele.
Din lună venea fum de căţui…
M-am pipăit… şi pe mîinile mele,
Am găsit urmele cuielor Lui.



Vasile Ionac: versuri


Nu mai zăresc iluziile cum trec;
O miopie rece mă-nconjoară.
Și apa-n lacuri are gust de sec
Când vântu-adună scaii grămăjoară.
Chiar iarn-aduce un decor zevzec
Uitând să ningă dens pe ulicioară
Când, luat în cătănit, soldatul Svejk
Credea că și bunică-sa-i fecioară.
De vrei să vii, eu încă te aștept
Precum așteaptă trenul șuieratul
Și locuiesc de la răscruce, drept
Spre primărie, dacă-i sări pălantul.
Citeam dăunăzi: cică un poet
Te-ar fi-nvoit să te iubești cu altul.
Vasile Ionac
21 decembre 2019, Căpâlna

DIANA-DOBRIȚA BÎLEA:(cronică) Vis și abis, de Mihai Merticaru


Între Fata Morgana şi iubirea cu virtuţi testamentare
Cu noul său volum de versuri, „Vis şi abis” (Ed. Muşatinia, Roman, 2018), nemţeanul Mihai Merticaru (n. la 20. 06. 1938) se întoarce entuziast la rigorile şi la rafinamentul impuse de sonet şi continuă să caute cu dezinvoltură, dar şi cu o patimă evidentă, aurul ascuns în minereurile inepuizabile ale acestei poezii cu formă fixă. Patima este susţinută chiar de scopul acestui demers literar, pe care îl descoperim scris negru pe alb în Sonet-testament, ultimul dintre cele 81 ale volumului: „Sonetele le las pe toate vouă”. Grija pentru moştenirea pe care o lasă literaturii române interferează cu viziunea sa asupra poeziei: „poezia trebuie să [...] renunțe la banala aglutinare de fragmente de discurs și să reinstaureze drepturile sugestiei, simbolului și metaforei”, aşa cum declară într-un interviu acordat ziarului Ceahlăul din Piatra Neamţ, la data de 19 iunie 2018.
Cei doi termeni antitetici din titlu anuţă de fapt călătoria actantului liric între două puncte identificabile în timp şi spaţiu: „visul” este aici reprezentat de oraşul Paris, cetatea nemuritoare a artei, a tinereţii boeme, locul unde spiritele unor personalităţi precum Brâncuşi, Ionesco, Cioran, Eliade pot fi întâlnite şi unde orice om (iubitor de cultură mai ales) îşi doreşte să ajungă măcar o dată în viaţă, pe câtă vreme „abisul” înseamnă o (de)cădere continuă – a ţării, a satului românesc, a sufletului care „se-nserează la faţă”, a „izvorului cu apă vie”, a „nălucirilor”. Parisului îi sunt dedicate nu mai puţin de paisprezece sonete. Bogăţia tropilor - epitetul, metafora, comparaţia, hiperbola, antiteza – pune în lumină o urbe feerică, „satanică sau divină”, cu „chip de fantastică divă” care „Cu vrajă funambulescă, lascivă,/ Îmi răscoleşte iluzii perverse” (V), unde fiecare piatră poate povesti despre istoria măreaţă a locului, despre „maeştrii diverselor arte”, unde arhitectura înseamnă miracol, ziua are douăzeci şi cinci de ore, „capodoperele-n aer dansează”, iar „talentul, cu kilogramul, se vinde”. Vraja călătoriei onirice se rupe când eul liric este chemat de „vicleanul Paris”, o Fata Morgana de fapt, să rămână pentru totdeauna al său, refuzul categoric – şi ironic, semn al eliberării poetului de visul de a rămâne veşnic tânăr şi fericit, al dobândirii înţelepciunii, al acceptării condiţiei umane – având la bază dreapta ancorare în realitate şi dragostea faţă de locul natal: „Je regrette, nu te suport, eşti prea tiran/ Rob nu vreau să-ţi fiu, rămân ce-am fost, pietrean!” (XIV). Mai mult decât o mărturisire, mă gândesc că această afirmaţie este şi un strigăt identitar pe care poetul îl contrapune grabei tinerilor români de azi de a da curs mirajului străinătăţii. De altfel, dragostea de ţară şi de neam ce răzbate din acest volum de sonete este permanent însoţită de mâhnire, de revoltă şi nedumerire: „Nedumerit, mă întreb, de ce oare/ Românul se trezeşte doar când moare?” (Sonetul românului); „Ruşine ne e că ne numim români,/ Pustiul ne-a înghiţit câmpii mănoase,/ Pe-acolo, sus, tot mai urât miroase,/ Trişorii şi jongleurii sunt mari stăpâni// Pe fruntea noastră umilire scrie/ Şi-o acceptăm ca nişte sacerdoţi,/ Alinare găsind în sihăstrie.// Sfidând abis, ne ţin tovărăşie/ Ali Baba şi cei patruzeci de hoţi;/ Să cazi mai jos de-atâta nu mai poţi” (Sonetul decăderii); „În sat mai trăieşte doar o bătrână/ Fără biserică, fără fântână/ [...]/ Într-un târziu, un paradox survine,/ Apare tata mai tânăr decât mine” (Sonetul satului natal).
Între „vis şi abis”, poetul se opreşte asupra multor aspecte care-i leagă pe oameni de ceilalţi oameni, de istorie, de geografii sociale, sentimentale etc. Uneori sentenţios, alteori tezist, uneori interogativ-retoric, alteori imperativ, dar întotdeauna bun observator şi mai ales hotărât să nu ascundă nimic din tot ceea ce consideră că merită/trebuie spus sau arătat cu degetul semenilor săi, dedică sonete iubirii, muzei, copilăriei, toamnei, minunilor şi mirajelor, toamnei, soţiei, istoriei, poetului, visătorului, bărbăţiei, ţăranului, creatorului, vinului etc. Timpul constituie de fapt supratema volumului. Poetul resimte dureros schimbările produse în lumea sa, faţa decrepită a prezentului acesteia. Apelul constant la marea-i iubire pentru soţia-„regină nimbată” este menit să-l reconforteze, să-l separe de „gândurile negre” şi să-i favorizeze deplina conlucrare cu „muza ambiţioasă”, pentru că rostul său pe acest pământ este să lase în urmă poezie, chiar dacă nu e deloc uşor, după cum el însuşi declară în interviul de care am pomenit anterior: „Fiecare merge pe culoarul său, fiecare intră în cetatea literaturii săpându-și poarta de acces cu unghiile și cu dinții în zidul de cremene al acesteia”. Arta este văzută ca sacrificiu de sine: „ Un spin în inimă mereu îmi coace,/ A auzit, scumpetea de fiinţă,/ Că arta se naşte din suferinţă” (Sonetul muzei ambiţioase). Arta poetică Sonetul unui timonier relevă credinţa eului superior în poezie, căreia i-a fost fidel întreaga viaţă de slujitor al cuvântului: „Coboară iute la eul din tine,/ Scoate de-acolo comoara totală,/ Poemul cu irizări diamantine,// Şi scrie-ţi visările cu aldine!/ Povara-ndoielii, poart-o cu fală,/ Din orice cuvânt, fă o catedrală!” Ca şi poetul american Ralph Waldo Emerson, care spunea: „Nu merge pe unde te duce drumul, mergi pe unde nu există drum şi lasă o urmă”, Mihai Merticaru deconspiră ambiţia muzei/a eului poetic: „Mă-nvaţă să evit calea bătută” (Sonetul muzei ambiţioase); „Tu, adept al unui înţelept precept,/ Nu mergi pe drumul bătătorit şi drept” (Sonetul creatorului).
Tema iubirii este pregnant reliefată. Femeii iubite îi sunt închinate multe şi frumoase sonete şi tot ei îi cere să-i fie alături la plecarea din lume: „De trei zile, o pasăre mă-ngână./ Eu am să plec, tu să mă ţii de mână” – Sonetul finitudinii; „Dispusă eşti să treci prin foc şi pară,/ Să fii, în sărutări, miliardară” – Sonetul perpetuităţii; „Din priviri scapără roiuri de scântei,/ Din glasul său, albinele strâng miere,/ Coapsele-i tari, zone aurifere,/ Genunchii ei, icoane pentru atei” – Sonet pentru atei; „Clipa fericită, mi-ai făcut-o an” – Sonetul unei riposte.
Apropierea fizică de „şireata umbră” trimite tot mai adesea poetul în adâncimile şi în înălţimile dialogului cu sine însuşi. Acceptarea efemerităţii şi a sfârşitului întrevăzut este când senină, eminesciană, mioritică („Când voi pleca şi eu din lumea asta,/ Nu vreau să-mi spuneţi decât noapte bună!/ Şi să aud doar clopotul cum sună” – Sonet-testament), când plină de nostalgii şi de regrete („Ieri eram tânăr, azi am îmbatrânit/ Cu un deget agăţat de infinit” – Sonetul regretelor), când înnegurată de gânduri şi trăiri confuze: „Parcă-i prea devreme, parcă-i prea târziu,/ În care dintre lumi trăiesc, nu mai ştiu” (Sonetul anxietăţii).
„Vis şi abis” este o îmbrăţişare extatică a vieţii de către poetul ajuns la vârsta sublimării cotidianului în esenţa poeziei, este cântec lilial şi strigăt de alarmă întru paza versului blagian Eu cred că veşnicia s-a născut la sat, este iubire cu virtuţi testamentare, este viziune, panoplie de sensuri, lumină. Grija poetului Mihai Merticaru este de a împărtăşi semenilor idei şi esenţe pe calea minunată a metaforei, pentru a-i (sur)prinde la timp pe aceştia pe drumul pe care îl au de străbătut. Este lecţia zborului între zori şi întuneric, între bobul de grâu şi altă galaxie, între om şi Hristos, zborul care ar trebui să ducă la fericire.
(sursa: Academia de Poezie Artă și Literatură - Teodor Dume)

Gheorghe Grigurcu: (prefață) Strigăt din copilărie, de Teodor Dume

Teodor Dume: Strigăt din copilărie,1994
Planetă de tânăr poet

Pe poetul Teodor Dume nu mi-l pot imagina decât pe fundalul oraşului său, care timp de aproape trei decenii a fost şi al meu, Oradea. Oraş subtil şi cochet, neîndoios, cu o tradiţie barocă filtrată printr-un secession melancolic, fumuriu, dar şi cu o prospeţime indicibilă a văzduhului său, cu o adolescenţă perpetuă a uşoarelor adieri ale acestuia, încărcat de miresmele aspre ale şesului şi de cele mai conciliante, blajine, ale dealurilor între care se află.
Iluzie, s-ar putea replica, ficţiune! Desigur, dar numai până la un punct. Căci orice loc se întreţese cu fibra sensibilă a celui ce s-a legat de el prin naştere, ori prin îndelungă vieţuire, mai exact spus cu fibra unei anume vârste a persoanei. Copilăria, frageda tinereţe dizolvate în aerul orădean nu reprezintă o pură iluzie, un pretext de nostalgică evocare, strict personală, a subsemnatului, silit a urma o altă traiectorie geografică, câtă vreme le regăsesc în stihurile, cu o sufletească determinare mai presus de toate, ale autorului cărţii de faţă.
Prin pana sa, ele se obiectivează, devin un miraj interogativ, ce mă supune, în calitate de cititor, unui text de identificare.

Teodor Dume e un halucinat al unei copilării adânci, ireversibile. Cred că cele mai autentice sunete pe care le scoate fragilul său instrument poetic, făurit de însuşi junele-i posesor,în domoală uitare de sine şi în fecundă naivitate, sunt cele închinate vârstei matinale, zorilor fiinţei.
Simţământul copilăriei apare cu fineţe conotat în misterioasa lui tăcere luminos-umbroasă, raportată la profunzimi: "Copilăria, -/tăcerea ei mă înspăimântă,/ umbrele luminii se sting/ adormite pe braţele adâncului"
(În regăsirea copilăriei). Sau cu o graţioasă efeminare: "Acolo mă caut / în cosiţa despletită/ a copilăriei" (Acolo mă caut). Sau, "pornit pe drumul desprins din muguri/ la capăt de menire" (Aniversare), spre a constata emoţionant: "întodeauna în acest anotimp pierdut între gânduri aproape / vor veni legănat căprioarele cu scrisori de la ţară pe pleoape" (Permanenţă).
Elanul purităţilor arzător sfioase i se opune somnia blagiană, precum o organică încifrare: " Sufletele voastre /ţâşnind în piept/ pe veci să rămână / lacăte adânci peste somn" (Recunoştinţă).

E de remarcat câtă emoţie ţâşneşte din versurile acestui meşteşug simplu, comparabil, în legăturile sale cu lumea din jur şi cu sine, cu pictura naivă. Voluntar ori involuntar (n-are importanţă decât efectul), sufletul creatorului se descrie pe sine, se surprinde în note, nu de puţine ori, acute, care ne obligă să ne oprim şi să subliem.
Trăsăturile fiinţei se caută şi se uimesc de ele însele, ca la orice început existenţial, cu îndelungi vibraţii.
O timiditate de bun augur (indiciu al unei simţirii foarte curate) e mărturisită astfel: "Limba de şoaptă a ceasornicului / mă înspăimântă,/ sângele fumegă sfială" (Tăcere) Ca şi însoţindu-se cu sugestia unei încâlciri grafice "Glasul încurcat în strigătul tăcut/ ademeneşte /părul prelins spre tăceri" (Ce aproape).

În pofida actualei sale rezidenţe urbane, poetul se smte singur. În pofida anilor săi puţini, recurge instinctiv la amintire, ca la o instanţă morală supremă: "Mă uit în jur,/ nimeni, doar ecoul/ prin răgazul aducerii aminte"(Dansând.
Dar fondul ţărănesc e prea viu pentru a nu-şi trimite mesajele apăsate, pentru a nu îndruma senzorialul autorului către natură. Dincolo de străzile familiare, el percepe câmpul cosmic ca pe o matrice care nu i-ar putea fi refuzată, de vreme ce o legitimează prin substanţiale asocieri de cuvinte. suavitatea avânturilor sale se rodeşte, folcloric, cu suavitatea cea veşnică a firii, înscriindu-l în rândul celor ce ştiu a o recunoaşte, a se îmbăta de efuvliile ei: "un fulger /cu polen de primăveri"
( Incendiere)."Pe umeri-mi se coc,/ zvârlite, seminţele de nori" (Timp); " Ochiul meu / priveşte spre colinele verzi ale serilor,/ hrănite de fructele nopţii" (În zi); "păsări cu miros/ de păduri" (iubiri rătăcite); "Îmi vine dor de cuiburi scămoşate-n vânt" (Captivitate); "Mâna-mi înmugurea /spre zborul unei păsări" (Dar); "şi nopţile cad ca nişte /izvoare printre ierburi"( Pentru o iarnă cu zăpadă}.
Am compus acest scurt forilegiu pentru a scoate în relief capacitatea asociativă a poetului în registrul naturist.
Chiar dacă unele din textele sale fac concesii unei convenţii a simplităţii (să reamintim că simplitatea adevărată e densitate) dincolo de orice suferinţă, Teodor Dume posedă o chemare către poezia înnăscută, precompănitoare în economia vieţii sale. Fascinat de copilărie şi de peisajul străbun, mărturisind că, aşa cum s-a văzut de altminteri şi din citatele de până acum, "Cuvântul meu e pur şi blând", poetul orădean poate procura satisfacţii reale celor ce văd în fenomenul liric o expresie a vieţii afective mai mult decât a rigidului operator de cuvinte, a naturii lăuntrice spontane şi "naive", mai mult decât a unei conştiinţe culturale derivate.
La acest al doilea volum îi doresc din inimă lui Teodor Dume, nu atât necesarul progres tehnic şi livresc, care îi e, totuşi, mai la îndemână, cât stăruinţa în trăirea genuină de azi, care, vai, e mai greu de păstrat.

Gheorghe Grigurcu,



Restituiri: Nichita Stănescu

Restituiri, Restituiri, Restituiri, Restituiri, Restituiri,  

Nichita Stănescu

Nichita Stănescu

Nastere: 31 martie 1933, Ploiești, județul Prahova
Deces: 13 decembrie 1983 in Spitalul Fundeni din București

Nichita Stanescu a fost un poet, scriitor și eseist roman, ales post-mortem membru al Academiei Romane.
S-a nascut la 31 martie 1933 in Ploiesti. Tatal sau, comerciant, provine dintr-o familie de mici mestesugari si comercianti, la origine tarani prahoveni. Mama, Tatiana Cereaciuchin, este nascuta la Voronej intr-o familie de conditie nobila din zona Donetului. Nichita Stanescu devine al cincilea model important al poeziei romanesti din secolul XX, alaturi de Bacovia, Barbu, Blaga, Arghezi. intr-o istorie a formelor de expresie poetice, actiunea stanesciana propune un discurs extrem de original, asupra caruia critica va interveni abia de acum inainte.
In orasul natal face primele doua clase primare, pentru ca urmatoarele, din cauza razboiului, sa le faca la Busteni si Valenii de Munte. Clasele gimnaziale le urmeaza in Ploiesti, la Liceul "Sf. Petru si Pavel, iar cursul superior, intre anii 1948-1952, la acelasi liceu, numit acum "I. L. Caragiale. inca de acum i se formeaza si consolideaza faima de excelent versificator, ce il va urmari si in timpul studiilor universitare; devine student al Facultatii de Filologie a Universitatii bucurestene. De mare importanta este pentru tanarul Nichita contactul cu oameni marcanti ai epocii, printre care poetul si matematicianul Ion Barbu si pictorul Ion Tuculescu.
Debuteaza cu poezie simultan, in martie 1957, in revistele "Tribunasi "Gazeta literara; debutul editorial are loc in 1960 cu volumul Sensul iubirii. Dupa absolvirea facultatii este un timp corector si apoi, pana in 1968, redactor la sectia de poezie a "Gazetei literare. in 1969 este numit redactor sef adjunct al revistei "Luceafarul, iar din 1970 pana in 1973 este redactor sef adjunct la "Romania literara. Duce, chiar dupa absolvirea facultatii, o viata de boem, "umpluta cu saracie, vise literare, sete de cultura si dragoste de prieteni, fiind "un campion al noptilor albe inchinate poeziei si filozofarii.
Calatoreste mult peste hotare. Are parte de o recunoastere a valorii poeziei (uneori mai dificila), concretizata si prin patru premii ale Uniunii Scriitorilor (pentru volumeleO viziune a sentimentelor, 1964, Necuvintele, 1969, Cartea de recitire, 1972, Starea poeziei, 1975), prin Premiul "Mihai Eminescu pentru poezie al Academiei Romane (pentru volumul Epica Mag-na, 1978). Opera lui este tradusa in tot mai multe limbi straine, poetul fiind recunoscut ca o voce distincta a liricii universale contemporane. in 1975 i se atribuie Premiul international "Gottfried von Herder, iar in 1979 personalitati culturale din Suedia si fosta Iugoslavie ii propun candidatura pentru Premiul "Nobel, care va fi insa atribuit poetului grec Elitis. in 1982 i se acorda Marele Premiu "Cununa de aur al Festivalului international de poezie de la Struga.
Prin sugestiile date, opera lui Nichita Stanescu propune o poetica a rupturii apta sa avanseze o alta deschidere vizionara asupra posibilitatilor compensative ale poeziei postmoderne. Noutatea discursului sau opereaza la nivelele semantice si sintactice. El restructureaza statutul ontologic al fiintei: a fi pentru Nichita Stanescu inseamna a fi exclusiv in limbajul sau in limba poeziei. Poetica sa este o poetica a instituirii instantei enuntatoare (a eului verbalizat) ca unica modalitate de luare in stapanire a realului. Cuvantul (necuvantul) in ipostaza sa materializata in voce (emisiune sonora de energie umana) este unicul obiect si referent al poeziei. Dar scopul poetizarii este acela de a accede la sentimente si a le comunica: poezia nu se face cu cuvinte / poezia se face cu sentimente, spune poetul undeva (am citat din memorie). Sentimentul solicitat de poetica stanesciana e o entitate abstracta, un fel de topos generator prin care se sugereaza un traiect formal si existential in acelasi timp; forma de existenta absoluta a umanului este sentimentul iar nu limbajul care devine doar un instrument de comunicare a sentimentelor. in plina revolutie semiotica a limbajului, ca domeniu autarhic al poeticului, domeniu al tehnicilor lingvistice deci, iata ca optiunea estetica a lui Nichita Stanescu subordoneaza forma in sine, formei de expresie a sentimentului.
Inca din martie 1974, de ziua lui, poetul are o revelatie a mortii sub forma unui tunel oranj. in 1981, la inceputul lui august, are prima criza hepatica insotita de o hemoragie puternica. Crizele se repeta in toamna si in iarna. Boala i se agraveaza iremediabil si, cu toate ingrijirile, poetul se stinge din viata marti, 13 decembrie 1983, la Bucuresti. Este inmormantat in 15 decembrie la cimitirul Bellu, intr-un mormant sapat la picioarele idolului sau, Mihai Eminescu, si ale concitadinului sau, marele Caragiale. in 1990 este numit post-mortem membru al Academiei Romane.
Poezia lui Nichita Stanescu a suscitat si continua sa suscite un mare interes din partea specialistilor ca si din partea apropiatilor de literatura. Doua impresii se accentueaza pe masura patrunderii in universul liric nichitian: aceea ca te afli in fata unei opere complexe si rotunde, si aceea ca, oricat ai vorbi despre ea, ceva ramane nespus. Singura posibilitate de tip paliativ ar fi aceea a fixarii unui unghi din care sa privesti opera.

Un asemenea unghi posibil ar fi cel al spiritului intemeietor care-i guverneaza creatia. El descopera un filon poetic pe care il lasa apoi, spre folosinta, generatiilor urmatoare. Acest spirit intemeietor, absolut modern, ar putea pleca de la o reconsiderare a cuvantului. Evolutia nu este deci atat in plan tematic, cat in planul expresiei artistice, ceea ce a determinat critica literara sa vorbeasca de o "poetica a rupturii. Cuvantul capata, in fond, la Nichita, valoarea primordiala, biblica, este in ultima instanta Logosul investit cu puteri demiurgice. Poetul insusi exprima: "Cuvintele fiind umbra structurii materiei, cautam intruna sursa ce a iluminat materia ca sa lase o umbra atat de majestuoasa, atat de semantica. Tendinta catre aceasta sursa retrage uneori cuvintele prin materie, distrugand materia, catre sursa initiala. Traversarea cuvintelor prin materie nu mai tine de cuvant, ea s-ar putea numi chiar poezia . Si poetul continua atat de transant, oferindu-ne una din cheile posibilei interpretari a textului sau: "Daca materia are timp, cuvantul are eternitate, daca materia este simultana numai cu secunda, cuvantul este simultan cu orice, oricand. Umbra vietii mele sunt cuvintele mele. Eu sunt simultan cu propria mea secunda, cuvintele mele sunt simultane cu orice, oricand. Singura proprietate este aceea de a avea spirit. A avea materie e risipa. Asadar, prin poezia sa, Nichita reda Logosului forta creatoare si mai ales capacitatea de eternizare prin el.
Cuvantul ramane pentru poet axul existential; acesta capata consistente materiale pentru a putea fi supus, apoi, unui proces firesc si necesar de dematerializare, de sacralizare. Nu numai ca asistam la trecerea lui " a fi in " este , ci si la strabaterea, prin el, a timpului: "Tristetea mea aude pe nenascutii caini/ Pe nenascutii oameni cum ii latra. Cuvantul, logodit pentru totdeauna cu poetul, este singurul care da dreptul, prin creatie poetica, la eternizare. Daimonul poetului il indeamna, in fata haosului existential, a apocalipsei materiale, la un singur act: schimbarea in cuvinte. Logosul devine nu numai substanta creatoare, ci si forta capabila ca, intr-o comuniune cu poetul, sa atinga absolutul: "Stam rege fix, de piatra si stea/tinand oprit cuvantu-n gura mea,/necantator. Ne putem stabili astfel, eventual, un punct de sprijin cu ajutorul caruia sa putem admira si sa incercam patrunderea in miracolul universului nichitian. Un univers dominat, printre altele, de o constanta superioara: iubirea. Poetul este iubire.
Volume de versuri:
Sensul iubirii, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1960;
O viziune a sentimentelor, Bucuresti, E.P.L., 1964;
Dreptul la timp, Bucuresti, Editura Tineretului, 1965;
11 elegii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1966;
Alfa, Bucuresti, Editura Tineretului, 1967;
Oul si sfera, Bucuresti, E.P.L., 1967;
Laus Ptolemaei, Bucuresti, Editura Tineretului, 1968;
Necuvintele, Bucuresti, Editura Tineretului, 1969;
Poezii, Bucuresti, Editura Albatros, 1970;
Maretia frigului, Iasi, Editura Junimea, 1972;
Starea poeziei, editie retrospectiva in colectia "Biblioteca pentru toti, Bucuresti, Editura Minerva, 1975;
Epica Magna, Iasi, Editura Junimea, 1978;
Operele imperfecte, Bucuresti, Editura Albatros, 1979;
Noduri si semne, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982;
Ordinea cuvintelor, editie retrospectiva ingrijita si prefatata de Al. Condeescu, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1985 (colectia "Mari scriitori romani).

Cantec a aparut in volumul Dreptul la timp, Bucuresti, Editura Tineretului, 1965.
Elegia a doua, getica a aparut in volumul 11 elegii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1966.
Elegia a opta, hiperboreeana a aparut in volumul 11 elegii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1966.
Elegia oului, a noua a aparut in volumul Alfa, Bucuresti, Editura Tineretului, 1967.
Omul-fanta a aparut in volumul 11 elegii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1966.
Elegia a zecea a aparut in volumul 11 elegii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1966.
Frunza verde de albastru a aparut in volumul Oul si sfera, Bucuresti, E.P.L., 1967.
A inventa o floare a aparut in volumul Laus Ptolemaei, Bucuresti, Editura Tineretului, 1968.
Moartea pasarilor a aparut in volumul in dulcele stil clasic, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970.
Daimonul meu catre mine a aparut in volumul Epica Magna, Iasi, Editura Junimea, 1978.
Nod 11a aparut in volumul Noduri si semne, Editura Cartea Romaneasca, 1982.

Aprecieri critice
"Structura artistica in care Nichita Stanescu se generalizeaza pe sine este in fapt o insolita epopee lirica ale carei echivalente sunt greu de aflat in literatura moderna. Stiind ca epopeea in vechea-i forma, epica si unitara, nu mai e cu putinta)), Nichita Stanescu a inventat o noua coerenta structurala - lirica si fragmentara - in care spiritul epopeic cu vastul sau caracter enciclopedic si aventuros traieste printr-o mitologie a eului originar. () El este eroul epopeii lirice Ordinea cuvintelor.
(Alexandru Condeescu - "Paradoxala coerenta, in Nichita Stanescu, Ordinea cuvintelor, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1985 p. 29)

"Lirica lui Nichita Stanescu e ca o simfonie ampla a carei tema fundamentala (dupa parererea noastra, dar, desigur, nu unica) se compune din trei miscari: 1. oroarea sinelui fata de sine: 2. evadarea din eu: 3. recaderea sinelui in eu.
(Valeriu Cristea - "Sinele fugar, in Interpretari critice, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1970).

AI VĂZUT VREODATĂ

Ai văzut vreodată vreo pasăre
s-o usture aerul pe care-l zboară?
Crezi tu, iubito, că peştele
se zgârie de apa lui sărată?

Putem noi doi să credem oare
mirosului că nu se simte bine în nări?
Poţi tu, obositor să crezi că fără mine
ai naşte un răsărit de stea?

Haide, ne face pe piele băşici
behăitul caprelor pe care le mulgem.
Vrei tu să rămânem flămânzi?
Spune da, şi rămânem.

(din volumul: Măreția frigului/1972)

Gabriel Stanciulescu:Am primit totul de la Tine, Doamne!


Este posibil ca imaginea să conţină: Gabriel Stanciulescu, cadru apropiat
Mă înfățișez cu privirea la Icoana,
Și îmi spun ruga trimisă către Cer,
Dar văd cât sânge se scurge pe coroană
Și este tot mai frig în trupul Său stigher.
Și-L rog adesea să-mi lumineze calea,
Mai vreau iubirea dăruită-n apogeu,
Dar El, mereu, mi-alungă încrâncenarea
Și apoi simt, profund, credința-n Dumnezeu.
Ades huzuresc prin pofte când mi-e bine,
Și-mi doresc bogăție, mereu mai mult,
Nu am măsură când binele îmi devine
Falsă satisfacție, născută din exult.
Mă refugiez abil când dragostea mă vrea,
Și savurez cu fast momentele ce-mi dai,
Nu rar eu simt că viața noastră este grea
Iar fericirea-i un dar ce temporar o ai.
Primesc prinos, mai mult decât am vrut să cer,
Și când s-a întâmplat să îmi iei, a fost lumesc,
Pentru mine moartea nu este un mister
Mi-ai dăruit totul, și Doamne... Te iubesc!

Viorel Boldis:Ar trebui să vă cuprindă teama


Ar trebui să vă cuprindă teama,
Burtoşi cu cefe groase, parveniţi,
Nu mai e mult, poporu-şi va da seama
De unde mama voastră proveniţi.
Aţi terfelit o-ntreagă naţiune,                                                             
Orgoliul unui întreg popor
S-a prăpădit, de nu ne mai rămâne
Decât să punem mâna pe topor.
Aţi cumpărat şi aţi vândut de toate,
Si sufletul ni l-aţi vândut pe bani,
E timpul să strigăm: nu se mai poate,
Noi nu suntem o ţară de ţigani!
V-aţi bătut joc de lege şi de datini,
De şcoli s-a ales praful, vai de noi!
Popor român, periculos te clatini,
Declară ăstor parveniţi război!
Nu mai avem nici fabrici, nici uzine,
De cât ne-aţi mai privatizat minţind,
A voastre buzunare gem de pline,
Românii gem de foame, suferind.
Pământurile toate-s de ocară;
Acum vreţi să le vindeţi la străini,
S-ajungem naţiune fără ţară?
Blestem pe capul vostru de haini!
Ascultaţi voi, vă spun pe româneşte:
Trebuie să vă cuprindă teama!
Nu mai e mult, poporul se trezeşte,
Voi l-aţi belit, el vă va face seama.
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameniViorel Boldis

Ottilia Ardeleanu:când nu vei mai putea face drumul dus-întors


prea cald iarna aceasta
la șaisprezece grade celsius
dimineața își curăță penajul cu ciocul
de o rază-două canalul nu mai aburește
la odihnă un vas și-a lăsat din culori cine știe prin
ce locuri bântuite de trecut
când treci de giratoriu la aceeași viteză cu mașina
soarele gonește deasupra mării
perfect rotund își face rodajul către finiș
negurile înfășurate pe copaci golași
se răspândesc aiurea ca după o ieșire în stradă
fără niciun fel de rezultat
orbecăie lumini necontrolate
debandadă totală
zombi
umbrele șterg mastodonții din mamaia
se frâng răsfrâng nedureros la intervale
se refac până când cedează luminii
prea puțin ca să mai las agățate în pomul de crăciun
zilele
au scadență la viață
când nu vei mai putea face drumul dus-întors
atunci se cheamă că nu mai ai altceva de plătit
nici măcar facturi
Ottilia Ardeleanu

Savu Popa, versuri

VERSURI, VERSURI, VERSURI, VERSURI, VERSURI, VERSURI
***
Dintr-o casă
Au fost scoase afară
Câteva obiecte vechi,
Majoritatea lor,
Obiecte de mobilier,
Ponosite,
Borne kilometrice ale altor vremuri.
Nimeni nu s-a atins de ele,
Nemişcate,
În ceaţa care se lăsa printre oameni,
Prinzând rădăcini în pământ.
După câteva ore,
Am trecut din nou pe lângă ele,
Nu mă tenta nimic,
Nişte vechituri, care îmi dădeau impresia că
Un trecut oarecare
Fusese împăiat,
Expus aici, în plină stradă,
Capcane, dacă le-am fi băgat în propriile case,
Am fi readus aerul zilei de ieri pentru totdeauna.
Cicatrici ale momentului prezent.
În ceaţa care s-a lăsat printre oameni,
Prinzând rădăcini în ei.

***
Pe stradă doi trecători se întrebau
în ce direcție să o ia
m- am oprit le-am zis că
Toate direcțiile pornesc din poemul meu
Pe măsură ce e scris
Aşa că
Să fie atenți
Se poate ajunge ușor în interiorul poemului
Unde ziua cade în genunchi
ascultă asfaltul
Ca pe o scoică de jucărie.
***
De la etajul cinci,

Privesc
Cerul,
Mai ales când e senin,
Mai ales atunci
Seamănă cu un bandaj.

Savu Popa

Geo Galetaru: VERSURI

Eu nu te iubesc
eu nu iubesc țipătul păsării de la miezul nopții
teroarea care se strecoară sub pielea orfanilor
am învățat să urăsc malurile peștii îmbulzeala din tramvaie
singutătatea ciupercii atavice
sub vânturile muribunde ale toamnei
eu iubesc strălucirea turnurilor de control
în plină criză a combustibilului
apele urcând la cer ca niște rădăcini ritualice
dialectica pumnului strâns
când nu mai e nici fericire nici disperare
ci doar o tăcere fără sfârșit

POATE CĂ VIAȚA
Dar cine se mai gândește la
aceste lucruri perisabile, la aceste ficțiuni
insurgente. Vântul și-a spus povestea.
Trupurile zboară și cineva își uită
numele în pâsla anotimpului.
Singuri într-o încercare tardivă
de-a ajunge din urmă trecutul,
respirația zeilor de demult.
Un papirus, o voce în
impersonalitatea acestei nopți
ce-și impune arhitectura
în conștiința ultragiată.
Poate că viața
e ceva ce se întâmplă în afara noastră.

SAU NU
1. El stătea
lipit de perete
și privea
privea
iar noi
în aceeași cameră
incomodați
de cenușa destinului
păpădii obscure
verificându-și pe ascuns
traiectoriile
am înțeles
ceea ce trebuia înțeles
sau nu

2. Și ce naiba facem
cu aceste cuvinte
cu aceste poeme
creierul înaintează
face salturi în spații severe
e o iarnă apocaliptică
afară
și noi
în fața opțiunilor
intransigente


Gheorghe Apetroae: Colind din Ardeal

„ Aici, albite-s zilele cu frumuseţi în datini/ cum Vifleemu-n flori de chiparos / și-ți mai cuvântă Ştefan din Putna Bucovinei...,/ să-i mai colinzi ţinutul pe urmele-i cu rost..., / și pe urmașii locului din care-au fost.../ Lumina cea mai caldă arde-n candele / cu clopoţei şi voci trandafirii; / prin tot regatul ASTREI paşte Mielul: credinţa cerului în stea la Beit- Sahur …/ Ne sunt frumoşi şi tot mai crişti copiii: / brazi argintii pe zăpezite bolţi …/ Cuvântul s-a împodobit cu sânge - cântec: / colind de serafimi la Naşterea-n Hristos!..” 
Gheorghe Apetroae,
. Sibiu, de loc din Boroaia Sucevei.Imagini pentru colinde

Ciobanu Mihai, versuri

Este posibil ca imaginea să conţină: text
***** 1. Potecile
Ai săpat adânc în ţărâna pietrificată de iubire
Veşnică potecă
pentru a putea privi
eternitatea
Aşa cum noi construim biserici
Pentru a-l putea privi pe Dumnezeu în faţă
Cupola aceea,
nelipsita cupola - ascunde teribila lui privire
Privirea lui Dumnezeu,
Ca un ou ce se-nşurubează-n coloană
Prăvăliţi sub cupolă, aşteptăm
ca mâinile Tale să ne transforme-n fântână
ecou al privirii Tale eterne.
***** 2. Greşeala
Şi Dumnezeu greşeşte,
altfel de ce ar fi creat Paradisul ?
Iubirea are un sens,
iubirea nu poate fi stearpă
El a venit pentru a reclădi iubirea,
în fiinţa noastră trecătoare
Şi aşa şi-a răscumpărat Dumnezeu greşeala
Iubirea,
aşa cum ciutura pătrunde adânc fântâna
privire-adâncă ce devine faptă
prea-plinul fiinţei care se prăvale-n şoaptă
păcătuind
ca un izvor ce-şi taie cale adâncă
în munte
spre a se ivi ca un sărut în palida câmpie
unde mâinile noastre se termină în tunet
El e Marele Fluviu.
***** 3. Nelinişte
Fântâna aceea care aşteaptă tăcută în mijlocul câmpului
Buzele însetate ale unui melc
Poate că melcul acela care iese acum din fântână
Este casa lui Dumnezeu
Doar că el a uitat calea
Şi caută într-una fântâna aceea care este rana vie a lui Dumnezeu
Când melcul acela va auzi cum şuieră buzele Lui
pe trupul omului
Va deveni templu
Aşa cum eu aştept cu auzu-ncordat
Poate că eu sunt coarda din care s-a născut cuvântul,
chiar tunetul din care s-a născut lumina.

Ilica Pavel: haiku

dalbe florile-
cum trec sărbătorile
neștiute prin crâng
..

***

la ceas de seară -
din trupul lui subțire
un paltin pe rug

***

Costel Zăgan: Poezia doar mă ninge

Poezia doar mai ninge
cerul Doamne e pustiu
printre rânduri plânge
Dumnezeul nostru viu

                                            Cerul Doamne e pustiu
                                            îngerii s-au dus la clacă
                                            un poet nu-i prea târziu
                                            niciunul nu vrea să tacă

Îngerii s-au dus la clacă
printre rânduri plânge
iarna asta prea săracă
poezia doar mai ninge

       Cerul Doamne e pustiu
       din zăpadă storc rachiu

Costel Zăgan, CEZEISME II 

Postare prezentată

Teodor Dume: De ce, tată?...

Tata s-a dus într-o zi de iarnă cu foarte multă zăpadă. De fapt, nici nu știu dacă s-a dus de tot.Indiferent de zi, cu privirile încețoșat...

Top 10